Biografie

De muzikale basis

Hierbij schrijf ik u een stuk over mijn muzikale voorgeschiedenis. Ik ben Paul Horjus, 33 jaar oud en musiceer bijna al mijn hele leven (vanaf mijn 6e ). Nadat ik 2 jaar AMV gedaan heb, heb ik hierna pianolessen gekregen van mijn moeder Geartsje Horjus-Vos. Zij leerde mij hierbij de basis. Daarna heb ik 6 jaar privé les gehad van een professionele toetsenist Arjan Kiel genaamd (speelde in Luie Hond; en in de "We are family"-band Sister Sledge). Hiervan leerde ik nog meer de kneepjes van het piano/toetsen-vak en leerde ik vooral de lichte muziek goed kennen. Ook op het Centrum van de kunsten Sneek werden mij alle kneepjes rond het jazz vak aangeleerd door piano privelessen van Be Meiborg en Lieuwe Toren voor lichte muziek theorie. Daarnaast kreeg ik op mijn middelbare school les in muziek en verdiepte ik mij hier in de theorie. Van Anne Oosterhaven kreeg ik vooral veel theorie over de lichte muziek en van Bob Pruiksma Sr. met name theorie over klassieke muziek. Deze laatste heeft mij uiteindelijk ook begeleid in het eindexamen vak muziek op het VWO.

Bogerman bigband

Bovendien heb ik ook op mijn middelbare school, in mijn ontwikkeling en ervaring op muzikaal gebied, veel gehad aan de Bogerman Bigband(geleid door Anne Oosterhaven) waarin ik van swing, naar rock en funk op piano/toetsen speelde. Daarnaast gaf deze bigband mij in 4 jaar ineens erg veel muzikale ervaring op een breed muzikaal gebied en gaf het mij daarbij een enorme passie voor de lichte muziek en een enorm stuk lef om te gaan optreden. Zo heb ik met deze band dikke 150 optredens gehad, speelden we werkelijk overal en heb ik met deze band zelfs een prijs gewonnen voor beste jeugdbigband van Nederland op het Prinses Christina Concours in 2002 en hebben we een DVD opgenomen waardoor we nog meer optredens kregen.

Zo stonden we op vele podia o.a het Kuhrhaus in Scheveningen, Raad van State(buitenhof) in Den Haag, de Oosterpoort in Groningen, de Lawei in Drachten, de Harmonie en theater Romein in Leeuwarden en het Passenger Centre in Amsterdam. Daarnaast ben ik  internationaal op tournee geweest in de Bogerman bigband naar Engeland, en Luxemburg. En heb ik in deze band met bekende artiesten gespeeld zoals Carlo de Wijs (hammond organist), Toots Thielemans, Henk Meutgeert (o.a van Jazz orchestra of the concertgebouw) en Bert v/d Brink. En op bedrijfsfeesten werden we wel eens gepresenteerd door Hans Kazan, Caroline Tensen. Daarnaast hebben we ook wel eens gespeeld met Friese bekende artiesten als Rients Gratema, Maaike Schuurmans, Jaap Louwes, Frederike Kleefstra en Piter Wilkes.

Conservatorium Groningen en Zwolle e.a opleidingen

Na het voortgezet onderwijs heb ik gestudeerd aan het  Prins Claus Conservatorium en ArtEZ conservatorium (Zwolle) voor Docent Muziek met als eerste musiceervak Piano Jazz. Hierbij kreeg ik les van Tilmar Junius (hoofdvak piano Jazz) en Jan Wichert van Bunschoten (eerste instrumenteervak piano Jazz en pop) en heb ik masterclasses gevolgd van o.a Marc van Roon (jazz piano improvisatie) . Daarbij kreeg o.a ik veel methodiek (van o.a Frans Haverkort, Herma Hopster), lichte en klassieke muziek theorie, slagtechniek (dirigeren), combo en koorleiding, pop en jazz geschiedenis en jazz zangles ( van Jannie Brandsma) en klassiek zangles.  

Daarnaast heb ik de opleiding Kunst, cultuur en media gevolgd. Hierin specialiseerde ik mij in muziekwetenschappen Pop en lichte muziek en muziekwetenschappen Klassieke muziek. De opleiding Communicatie en Multimedia design heb ik daarbij ook nog een jaar gevolgd, waarin ik vooral als geluidstechnicus heb leren werken (les gehad van sounds designers Ronald Reinders, Gerjan Kelder) en ik ingezet werd bij filmmuziek/pc-game muziek/bandopnames.

Verder heb ik zanglessen (jazz) gevolgd bij zangstudenten van het Prins Claus conservatorium bij Evelien Storm en Hiske Oosterwijk, en zanglessen gevolgd bij Jose Zwerink bij Usva. Verder ben ik  in 2013 geselecteerd op basis van audities voor masterclasses van Francien van Tuinen, Carolina Mout en Floor van Zutphen in My voice in jazz. En heb bij hen masterclasses zang jazz gevolgd. Ook heb ik trainingen gehad in zang in Complete Vocal Technique bij Frouke van Es .

Daarnaast ben ik begonnen met meer eigen liederen te schrijven, mede n.a.v de cursus songwriting van Tim Nobel (Usva Groningen) en ben ik in maart 2014 geselecteerd voor Liet (Fries songfestival), waarbij ik de halve finale wist te bereiken. Ook heb ik een kinderlied geschreven wat binnenkort in de Friese kinderliederenbundel "Wy Sjonge" voor het basisonderwijs wordt opgenomen.  

In 2014 heb ik de opleiding tot leraar basisonderwijs voltooid, waardoor ik ook als AMV docent werd ingezet bij het Centrum van de kunsten Sneek.  Sinds februari 2014 volg ik de koordirectie opleiding Meerjarige Dirigenten Opleiding bij Gerben van der Veen om mijzelf ook als koordirigent te bekwamen.

Bands en verdere ervaring

Als pianist en zanger verzorg ik jazz-, pop- en easy listening muziek tijdens recepties/bruiloften. Eventueel in combinatie met een jazz combo/trio.  In combo Jazzooo swing ik samen met Jannie Brandsma erop los op piano met Mats Voshol (drums), Jan Ruerd Oosterhaven (Contrabas) en Jacob de Jong/Johan Keus (Jazz gitaar). Verder heb ik gewerkt als huispianist bij diverse hotels en restaurants

Verder musiceer ik vooral in de top 100 band Face to face, TOF partyband en in mijn eigen crazy piano duo "Paul the pianoman" en in de black gospel met koren (gospel koor Signalen, gospel koor Young Spirit)In de gospel kan ik mij ook goed vinden en daarom ben ik ook al regelmatig gevraagd om andere koren te begeleiden (Edoza Sneek, Jizrahja Groningen, Young spirit te Ulrum Groningen) Daarnaast heb ikeen eigen studentenkoor gehad op de PABO te Groningen. Met gospelkoor Signalen begeleid ik het koor op piano en tezamen met dirigent Wilco Kloosterman en hebben we al menig project gedaan. Zoals met o.a Jannie Brandsma, Izaline Calister en Basile Maneka en het opnemen van een eigen cd.

Bovendien ben ik van 2008-december 2010 dirigent/bandcoach geweest van een jeugdgospel orkest in de Zuiderkerk te Sneek (Inspiration) . 

Verder heb ik 2 jaar ook weer in een bigband gespeeld, in Bigband Friesland (met (semi)professionele musici als o.a Hans Wijnbergen (jazz bij Omrop Fryslan), begeleidden we bekende friese artiesten als Jan tekstra,(ex-bandlid van Marco Borsato), Agnes Sambrink (dochter Anneke Douma), Maaike Schuurmans, Janneke Brakels (Equal Souls). Bovendien speel ik als vaste pianist bij Bigband Cue o.l.v Willem Aukema en het Punk 'n jazz orchestra o.l.v Steven Sluiter. En van april 2014 t/m 1 januari 2016 speelde ik in de Eddie Engels bigband tezamen met Eddie Engels (bekend jazz trompetist) o.l.v Arend Huisman.  Sinds mei 2014 speel ik ook in het Fries Project Orkest waarbij ik filmmuziek speel van Robert Wise (Sound of music, Startrek, Westside story) in speciaal bewerkte versies voor orkest o.l.v Frans Vermeerssen.

Daarnaast heb ik in diverse jazz combo's gespeeld o.a Jazzit ( met Maaike Kampen (zang) en Lex Moerke op tenor sax) en Chaser (met Pieter Oomen op altsax/Laas Auke Bloemhof drums/WJ van Elsacker op contrabas)

Verder heb ik ook gewerkt als bladomslaander bij Stichting Culturele Evenementen Martinikerk Sneek, waarbij ik ingezet werd als bladomslaander bij klassieke concerten van o.a klassiek zangeres Lenneke Ruiter, het Uriel Ensemble (bestaande uit musici van het Koninklijk Concertgebouw Orkest) en de Nieuwe Opera Academie ( studenten conservatorium Amsterdam)